Ortaöğretim KPSS Nedir?
Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) ortaöğretim düzeyinde yapılan bir bölümüdür. KPSS, Türkiye’de kamu kurumlarına memur alımlarında kullanılan ve adayların genel yetenek, genel kültür, mesleki bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. KPSS, lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyleri olmak üzere farklı seviyelerde gerçekleştirilir.
Ortaöğretim KPSS, ortaöğretim mezunu adayların katıldığı bir sınavdır. Ortaöğretim, Türkiye’de lise veya dengi okullardan mezun olan kişilerin aldığı bir eğitim düzeyidir. Ortaöğretim KPSS sınavı, adayların genel yetenek ve genel kültür alanlarında bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlar. Sınavda sorulan sorular, Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi gibi genel yetenek ve genel kültür konularını kapsar.
Ortaöğretim KPSS sınavı, kamu kurumlarına ortaöğretim mezunu personel alımlarında kullanılır. Sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirme ile adaylar, kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alabilirler. KPSS Önlisans sınavına başvurular, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen tarihlerde ve yönergeler doğrultusunda yapılır.
Ortaöğretim KPSS sınavı, adaylara kamu sektöründe istihdam edilebilme imkanı sağlar. Kamu kurumlarına giriş yapmak ve kariyerlerini bu alanda ilerletmek isteyen ortaöğretim mezunu adaylar, Ortaöğretim KPSS sınavına katılarak başarılı olmaya çalışırlar.
Kimler KPSS Ortaöğretim Sınavına Girebilir?
Öncelikle ortaöğretim KPSS’ye lise mezunu adaylar girebilir. Ayrıca başvuru döneminde henüz mezun olamayan; ancak sınavın 2 yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun olması beklenen adaylar başvuru yapabilir.
KPSS Ortaöğretim Sınavında Kaç Soru Sorulur?
KPSS Ortaöğretim Sınavı 120 sorudan oluşuyor. Bu soruların 60’ı KPSS Genel Kültür bölümünde, 60’ı ise KPSS Genel Yetenek Bölümünde yer alıyor. Soruların derslere göre dağılımı genel olarak şöyle;
KPSS Genel Kültür bölümünde; 27 adet Tarih, 18 adet Coğrafya, 9 adet Vatandaşlık ve 6 adet Güncel Bilgiler ile ilgili soru soruluyor.
KPSS Genel Yetenek bölümünde ise 30 adet Türkçe, 30 adet de Matematik sorusu soruluyor.
KPSS Ortaöğretim Sınavı Süresi Nedir?
KPSS Ortaöğretim sınavının süresi toplam 130 dakika.
KPSS lise mezunları hangi meslekleri seçebilir?
KPSS lise mezunları meslekleri arasında yer alan mesleklerden birini tercih edebilmek için öncelikle sınavda en az 70 puan almak gerekiyor. Tercih yapabilecek kadar iyi bir puan alan adayların seçebileceği mesleklerden bazıları şunlar:
- Hemşire
- Ebe
- Sağlık Teknisyeni
- Teknisyen
- Hizmetli
- Sağlık Memuru
- Laborant
- Kaloriferci
- Çocuk Bakıcısı
- Zabıta Memuru
- Rasatçı
- İtfaiye Eri
- Veteriner Sağlık Teknisyeni
- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni