Blog
HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ
- Nisan 26, 2024
- Yayınlayan: admin
Günümüzde teknolojik gelişmelerde yaşanan hızlı ilerleyiş ve her geçen gün ortaya yeni bilgilerin çıkması, okunması gereken eserlerin sayısının artmasına neden olurken insanların okumaya ayırabildiği vakit sınırlanmış, bu durum da hızlı ve etkili okuma becerilerine sahip olmayı zorunlu hale getirmiştir. Yanlış okuma alışkanlıkları geliştirmemek için öğrencilere hızlı okuma teknikleri tanıtılmalıdır. Çünkü öğrenciler, eğitim hayatları boyunca karşılaşacakları sınavlarda yalnızca bilgileri ile değil hızları ile de sınanmaktadırlar. Bu nedenle öğrencilerin hızlı okuma tekniklerini öğrenmesi ve uygulaması bir gerekliliktir.
Okuma hızını düşüren davranışlar:
Okurken daha iyi anlayayım diye başa dönüyorsanız,
Cümleleri değil de kelimeleri takip ediyorsanız,
Okuduğunuz metnin ne anlatmaya çalıştığını okuma sonuna bırakıyorsanız,
Dikkatiniz sürekli dağılıyorsa,
Konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız,
Sürekli kısa metinlere yöneliyorsanız, okuma hızınız oldukça yavaş demektir. Bu davranışları bırakmanız gerekmektedir.
Hızlı Okuma Yöntemleri
Hızlı okumanın altın kuralı gözlerimizi geliştirmemizdir. Gözler tıpkı bir kamera gibi gördüklerini kayda alır. Odaklandığında ise fotoğraf makinesi gibi belli bir noktayı seçer o nokta üzerine netleme yapar. Fotoğrafı çektiğinizde odaklanılan nokta net, diğer bölgeler daha bulanık çıkar.
Gözümüzü bir fotoğraf makinesi gibi düşünürsek, odaklama yapılan alanı büyütmek, çok daha hızlı okumamıza ve çok daha iyi hatırlamamıza yardımcı olur. Bunun için de hızlı okuma eğitimi gerekir. Çünkü fotoğraf makinesinden farklı olarak, insanda bir başka boyut devreye girer. Bu da zihindir! Bu yüzden hızlı düşünüp hafızaya sağlam bilgiler koymak ve göz hareketlerimizle hızlıca cümleleri, satırları görmek okuma hızımızı artıracaktır.
Metin okurken odaklandığımız bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. Bu alan ortalama 4 santimetre civarındadır. Metni soldan sağa okurken gözlerimiz düz bir çizgi üzerinde kayar. Bu kayma esnasında beyin, aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırabilir. Eğitilmiş bir göz, aktif görme alanını genişletir ve sonraki aktif görme alanı ile kaynaştırır. Şimdi bir örnekle bunu açıklayalım.
Hızlı okumak için birçok nedeniniz bulunmakta!
Gündemi en hızlı sen takip edersin.
Yukarıdaki örnekte ikinci cümleyi daha hızlı okudunuz değil mi! Bunun nedeni ilk cümlede kelime kelime okuma yaptınız, aktif görme alanınızı kullanmadınız. İkinci cümlede ise aktif görme alanınızı kullanmanızı kolaylaştırmak için kelimelerin toplu halde altını çizdik ve aralarını biraz açtık. İki cümle de 6 kelime olmasına rağmen ikincisini daha hızlı okumanız aktif görme alanınızı genişletilebileceğinizi kanıtlar! Aktif görme alanınızı genişleterek daha hızlı okuyabilirsiniz.
NUMARANIZI BIRAKIN SİZİ ARAYALIM!