Merhaba sevgili öğrenciler…
Bu yazımızda mezun öğrencilerin sınava nasıl hazırlaması gerektiği üzerinde duracağız. Ancak bu konu üzerinde durmadan önce mezuna kalıp kalmama konusunda kararsız olan öğrencilerle ilgili fikir olması açısından birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Öncelikli olarak barajı geçmiş, bir bölüm yazabilen hatta iyi bölümlerde gelebilen öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum üniversite kazanmış olmak için bir bölüm yazılmaz.
- Özellikle 12. sınıf öğrencisi iseniz hiç yazılmaz. Çünkü 12.sınıf öğrencisi için hem aileleri hem çevreleri açısından bir yıl daha opsiyon vardır ve bu opsiyonu çok iyi bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.
- Okumayacağınız bölümleri kesinlikle yazmayın.
- Yeteneklerinize uygun bölümler yazın.
- Tercih yaparken üniversitenin de önemli olduğunu unutmayın.
- Son olarak kendinize dönüp bir bakın, ‘’Bir yıl daha ders çalışabilir miyim?’’ diye. Çünkü bıkkınlık ve yılgınlık gözünüzü korkutabilir. Onun için bunun cevabını siz vermelisiniz.
- Kendinize bir yıl daha şans verin.
Bunlardan sonra toparlayacak olursak barajı geçen öğrencilerimizden mezuna kalmak isteyenler başarı sıraları iyi olsa bile ideallerindeki üniversite ve bölüm için (özellikle 12. sınıflar için) bir yıl daha denemeye değer diye düşünüyorum.
Gelelim, mezun bir öğrencinin YKS’ye nasıl çalışması gerektiğine…
Öncelikli olarak, artık tecrübeli bir YKS öğrencisisiniz. Neyi yapıp neyi yapmayacağınızı aşağı yukarı biliyorsunuz. Kabaca hedefe ulaşmanın çalışmaktan geçtiğini veya hedefimizden uzaklaşmanın çalışmamak ve önemsememekten geçtiğini tecrübe ettik ve öğrendik. Onun için Mezun bir öğrencinin TYT ve AYT ye nasıl çalışması gerektiğini maddeler halinde özetleyerek tamamlayacağım.
- İlk Önce hedefinizi belirleyin. Hedefinizi belirlemeniz neye nasıl ve ne kadar çalışacağınızı belirler. Yani özellikle sizi çalışmaya motive eder.
- Eksiklerinizi belirleyin. Eksiklerin belirlenmesi sizin plan yapmanızı kolaylaştıracaktır. Bu eksikler matematik, geometri, Türkçe gibi genel bir branşta olabilir bir dersin konuları da olabilir.
- Muhakkak bir plan yapın. Plan yaparken de oldukça sade olmasına özen gösterin. Planlarınızı günlük, haftalık, aylık ve dönemlik olarak yapabilirsiniz.
- Planlarınız doğrultusunda ders çalışın. Ders çalışmak hedefe göre değişmekle birlikte mezuna kalan bir öğrenci çalışmanın hakkını verdim demek için asgari 4 saat ders çalışmalı ve hedeflerinize göre bu ders çalışma saatini artırmalısınız.
- İhtiyaç hissediyorsanız muhakkak destek alın. Özel ders, kurs, eğitim koçu vb destek almanızda fayda var. Özellikle(matematik, fizik, Türkçe ve geometri gibi) bazı derslerden imkanınız doğrultusunda destek alabilirsiniz.
- Düzenli deneme çözün. Deneme çözmek, eksiklerinizi ve ne kadar yol aldığınızı görmenizi sağlar.
- Bolca soru çözün. Bolca soru çözmek farklı soru tiplerini görmenizi ve konuyu pekiştirmenizi sağlar. Konuyu ilk kez öğreniyorsanız ve temeliniz zayıfsa klasik sorularla ilk önce konuyu pekiştirin sonra yeni tip soru banklarından soruları çözün.
- Deneme çözerken muhakkak zaman tutun. Özellikle TYT’de yeni tip soruların çözümünde zaman problemi yaşanmaktadır. Bundan dolayı her denemede Türkçe, Sosyal, Matematik, Fen için ayrı ayrı zaman tutun ve hepsinin de ortalama süresi belli olsun.
- Muhakkak yapamadığınız soruları çözdürün. Çünkü sınav yapamadığınız soruları çözdüğünüzde kazanılır.
- Panik yapmayın ve strese girmeyin. Çünkü zamanınız bol. Planlı yaptıktan sonra her şeye zaman ayırabilirsiniz. Burada ipin ucunu kaçırmamak gerekir.
- Mümkünse oyun dizi vb kendinizi kaptıracağınız alışkanlıklarınızdan uzak durun. Planlı yapılırsa sıkıntı yok. Ancak herkes kendi zaaflarını daha iyi bilir bu konuyu sizlere havale ederek geçiyorum.
- Eğitim koçundan destek alın. Neye nasıl çalışması gerektiğini bilemeyen veya motive olmakta zorlanan öğrencilerimiz için özellikle tavsiye diyorum…
Evet gençler, bunlar daha da artırılabilir. Bütün öğrencilerimize başarılar diler, daha ayrıntılı bilgi almak için kurumumuza çay içmeye bekleriz.
Kaynak: Bil-Fen