Blog
MOTİVASYONUN ÖNEMİ
- Nisan 29, 2024
- Yayınlayan: admin
MOTİVASYONUN ÖNEMİ VE KAYNAKLARI
Motivasyonun önemi, kaynakları ve motivasyonu sağlamak için yapılması gerekenler nelerdir?
Herkesin sahip olmak istediği azaldığında başarısız olacağını düşündüğü, kazandığında ise hedeflerini gerçekleştirebilmek için güç bulduğu bir duygudur motivasyon. Peki motivasyonun asıl kaynağı nedir? Neden motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerindendir? Hep beraber motivasyonun ne olduğunu, önemini, kaynaklarını ve motivasyonu sağlamak için yapılması gerekenleri inceleyelim.
Her birimizin bambaşka hayatları, hayalleri ve hedefleri vardır. Bir öğrencinin uykusuz geceler boyu hazırlandığı sınavı, bir yazarın aylar hatta seneler boyu bitmesini beklediği kitabı ve bir sanatkarın el emeği tablosu. Hepsi birbirinden farklı olsa bile her biri bir hayal daha sonra bir hedef ve sonunda bir emek ürünüdür. Peki ya bunları yaparken pes edeceğimizi düşündüğümüz anda bizi harekete geçiren güç nedir? İşte düştüğümüzü sandığımız anda bizi ayağa kaldıran ve başarımızın asıl kaynağı olan bu gücün adıdır motivasyon.
İçsel Kaynaklar: Kişinin hedefleri, duygusal ve psikolojik ihtiyaçları, merak ya da bir konuya duyulan aşırı ilgi olarak sıralanabilir.
Dışsal Kaynaklar: Öncelikle kişinin ailesi ve yakın çevresinin beklentileri, ait olduğu grubun eğilimleri ve toplumsal ödül ve ceza sistemleri vs. olarak sıralanabilir.
İhtiyaçlar, hedefler ya da hayata dair amaçlar kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, motivasyon da kişinin bunlara verdiği önem derecesinde değişiklik gösterir. Kişinin “hayatî” olarak tanımladığı bir konuyla “Olsa da olur olmasa da!” diye düşündüğü bir konuda, motivasyonu kesinlikle aynı olmayacaktır. Buradan hareketle, motivasyonun asıl kaynağının o amaca yüklediğimiz anlam ve o konu hakkındaki düşünce biçimlerimiz olduğu söylenebilir. Burada öncelikle kişi için neyin önemli neyin önemsiz olduğunun belirlenmesi belki de sürdürülebilir motivasyon için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olabilir. Bu da bizi kişinin ya da çevresinin (Özellikle okul çağı çocuklarında çocuğun ilgisi ya da yeteneği olmayan bir konuda aile baskısı söz konusu olabilmektedir.) kendisini ne kadar iyi tanıyor olduğu noktasına getirir.
Kendisini iyi tanıyan, hedefleri, istekleri ve hayattan beklentileri konusunda kafa karışıklığı yaşamayan ya da kendisine uygun bir alanda aktif olan bireylerin üzerinde çalıştıkları konuda içsel motivasyonlarının daha güçlü olacağı kesindir. Lakin insanın kendini tanıması söylendiği kadar kolay olmamakla beraber, hayattan beklentileri konusunda da kafası çok net olmayabilir. Eğer koca bir ömrü nasıl değerlendireceğimiz söz konusuysa bu konuya özel bir zaman ve çaba harcanması kadar mantığa yatkın bir şey olmasa gerek.
Motivasyonu Sağlamak İçin Yapmanız Gerekenler Neler?
Sizi motive eden şeyleri belirlemeden önce neyin motivasyonunuzu düşürdüğünü belirleyin ve onu hayatınızdan çıkarın. Başarısızlıktan korkmayın ve kendinizi başarısızlıklarınızla kabullenin. Çok çaba gösterip başarısız olduğunuz zamanlar var ise yapacağınız en güzel şey yenilgiyi kabul edip daha iyisi için çalışmaktır. Düşmek bir başarısızlık değildir. Bizi başarıya çıkaracak merdivende biraz dinlenmektir aslında. Merdivenin başında biraz soluklanıp daha hızlı çıkabilmek için güç bulmaktır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin. Unutmayın sizi sizden iyi kimse bilemez. Çünkü motive olmanın ilk adımı başarmaktan geçer.
Başarmak için ise neyi yapabileceğinizi ve neyin sizi zorlayacağını bilmeye ihtiyacınız vardır. Kendinize bir hedef belirleyin. Sizi harekete geçirecek bir hedefiniz olsun mutlaka. Hedefiniz olmazsa ne yöne gideceğinizi bilmezseniz. Ve eğer hangi yöne gideceğinizi bilmiyorsanız yolunuzu kaybedersiniz. Hayal kurmaktan asla vazgeçmeyin.
Her ay her yıl gerçekleştireceğiniz hayalleriniz olsun. Sizi harekete geçirecek, size güç verecek hayaller. Çünkü hayalleriniz olmazsa motive olacak bir şeyinizde kalmaz. Öncelikle kendinize bir hayaller defteri yapın. Bütün hayallerinizi yazın. Siz onları benimseyin, gerçekleştirmek için çaba gösterin ki onlar da sizi motive edebilsin. Eğer bir öğrenci aylarca çalıştığı sınav sonunda kazanacağı üniversitenin hayalini kurmuyorsa, bir yazar kitabını bitirdiğinde okuyanlarının yorumlarını ve beğenilerini hayal edemiyorsa hangi güç onu bütün bunları yapmaya itebilir. Ya da ona ne güç verir? Her birimizin hayalleri birbirinden değerlidir. Ve bu hayaller eğer gerçekleşsin diye çalışılırsa hedef olur ve eğer doğru adımlarla ilerlenirse başarıya ulaşılır. Hedefleriniz için çalışırsanız size getirdiği başarı en büyük motivasyon kaynağınız olacaktır. Kendinizi fark edin. Kendinizi asla hafife almayın.
Kısa süreli başarısızlıklardan sonra pes etmeyin. Pes etmek yenilgiyi kabullenmektir. Eğer inandığınız bir hedef varsa yol boyu bu hedefe sımsıkı sarılın ve inancınızı asla yitirmeyin. Siz başaracağınıza inanın ki herkes de başarabileceğinize inansın. Şunu asla unutmayın, başarı hedeflediklerinize ulaşmak değildir, onlara ulaşırken gösterdiğiniz çabadır.
Motive olmak için her an bir şeylere ihtiyaç duymayın. Elbette sizi motive edecek bir müzik bir yazı ya da bir mekân vardır ve olacaktır. Fakat bazen kendi kendinizi motive etmeyi bilmelisiniz. Ve en önemlisi de bitti dediğiniz anda başlar her şey. Şimdi kalkın ve gücünüzün farkına varın. Motivasyonun asıl kaynağı sizsiniz.