1. Genel Tekrar Yapın ve Çıkmış Soruları Çözün
Öğrencilerin genel tekrar yapıp, deneme sınavı çözmeleri, geçmiş yıllarda çıkan sorulara bakmaları sınav performanslarını ve güven duygularını, motivasyonlarını olumlu etkileyecektir. Son 5-10 yılın çıkmış soruları çözülmeden kesinlikle sınava girilmemelidir. Konuların ipuçları öğrenilmelidir. Sınava yakın bir zamanda kesinlikle zor bir kaynak seçilmemelidir. Kolay bir kaynak seçerek sorular ile genel tekrar yapılmalıdır.
2. Kendinize Zaman Ayırın
Kısa sürede dinlenmeden, aralıksız yapılan çalışmalar unutmayı hızlandırır. Çalışma programları yapılırken mutlaka dinlenmeye de zaman ayrılması gerekmektedir. Sevdiğiniz aktivitelerinizi ertelemeyin ancak sınav programından kopmamak için bu zamanı fazla uzatmamaya çalışın.
3. Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Uyku düzeninin sağlanması en önemli unsurdur. Düzenli ve iyi uyku, bilişsel performansı olumlu etkiler. Uykusuzluk, konsantrasyonun düşmanıdır. Adayların; sadece sınavdan önceki gece değil, kalan zaman boyunca düzenli uyumaları çok önemlidir. Uyku düzenini sağlayan ve sabahları dinç ve zinde kalkan bir adayın sınav günü enerjisi yüksek olacak, sınavın hissettirdiği stres ve heyecanı daha rahat bir şekilde kontrol edebilecektir. Sınav sabahı zinde uyanabilmek ve erken kalkabileceğiniz bir düzen uygulayın. Alışık olduğunuz düzeninizde değişiklik yapmayın.
4. Sınav Öncesi Haftanın Sakin Ve Huzurlu Geçirilmesi Önemlidir
Bu noktada ailelere de önemli görevler düşmektedir. Adayın sakin ve huzurlu olabilmesi için ev ortamını uygun koşullarda tutmaları önemlidir. Sınavlara bir hafta kala hem vücudunuzu hem de zihninizi dinlendirecek, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelerde bulunun. Ancak sınava bir gün kalana kadar çalışmayı bırakmayın. Tabii ki son günlerde yapacağınız çalışmalar, sizi fazla yormayacak şekilde ve ağırlıklı olarak soru çözmek olsun. Sınav yerinizi önceden görmek stres düzeyinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
5. Sınavdan Bir Gün Önce
Son gün artık deneme çözmeyi bırakarak daha rahat, huzurlu, keyif alabileceğiniz, kafanızı dağıtıp stresten uzaklaşacağınız şeylerle ilgilenmelisiniz. Hafif tempoda yürüyüş ve egzersiz yapmak, stres düzeyini kontrol altına almaya yardımcı olacaktır. Dışarıda güneş altında ya da aşırı yorgunluk verecek ve bedensel bir sakatlığa yol açabilecek sportif uğraşlardan kaçının. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve eylemlerden de uzak durun.
Arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde tek sohbet konusu sınavlar olmasın. Sınav sonrası yapacağınız tatil programının planını yapın.
Yemeğinizi evde yiyin, dışarıdan bir takım şeyler yemeyin. Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstediğiniz ve bünyenizin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışın.
Sınava giderken yanınızda götürmeniz gereken belge ve malzemeleri (nüfus cüzdanı, sınav belgesi, su vb.) ertesi gün giyeceklerinizi akşam yatmadan hazırlayın..
Sınavdan bir gün önce eş dost ve akrabaların başarı dileklerini iletmek için yoğun şekilde adayları aradıklarını biliyoruz. Bazı adaylar bu durumdan olumlu etkilenmek yerine daha fazla gerginlik yaşayabilmektedirler. İnsanların iyi niyetle aramalarını engellemek doğru bir şey olmayacağına göre bu durumda yapılması gereken telefonlara veliler bakabilir.
Sınav sabahı mutlaka az da olsa dengeli bir kahvaltı yapın.
Felaket tellallarından uzaklaşın ve kesinlikle sınava giderken sizinle birlikte gelmelerine izin vermeyin. Sınava pozitif, sakin tavırlı insanlarla gitmeye özen gösterin.