- Özel ders verecek olan öğretmenin kendi branşında iyi bir eğitim almış olması ve belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Deneyimli bir eğitmen, öğrencinin sorununu kolayca tespit ederek, buna uygun çözüm yolları bulabilir. Ücretten tasarruf etmeye çalışarak, tecrübesiz ve iyi ders anlatamayan bir öğretmenden alınan özel dersten verim alınamaz.
- Özel dersin öğrenciye dayalı olarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Sınıf derslerinde öğretmen konuyu anlatır, soruları kendi çözer ve dersi bitirir. Sınıftaki tüm öğrencilerin tek tek tahtaya kalkarak tüm soru çeşitlerini çözmesi mümkün olmaz. Ancak özel derste öğretmen öğrenciye konuyu anlatır ve soruların çözümünü öğrenciye yaptırarak öğrencinin pratik kazanmasını sağlar. Öğretmenin derslerde öğrenciye bu şekilde desteklerde bulunması gereklidir.
- Özel ders zaman tasarrufu da kazandırır. Öğretmen, öğrenciye dersi verimli bir şekilde anlatırken öğrenci de not tutarak zaman kaybetmemelidir. Bu nedenle özel ders almaya karar verirken, öğretmenin kullandığı dokümanlardan haberdar olmak gerekir. Elinde ders için hazırladığı bir not olmayan öğretmenle zamandan tasarruf etmek mümkün olmaz.
- Özel derste öğrenci ve öğretmen baş başa kalacağı için aralarındaki enerjinin yüksek olması, öğrencinin öğretmene ısınması ve onu sevmesi önemlidir.
- Ders çalışılacak ortama özel önem vermek gerekir. Ortam sessiz, sakin, temiz ve rahat olmalı ancak uyku getirebileceği için çok sıcak olmamalıdır.
- Ders saatleri uzun tutulmamalı, öğrencinin kaldırabileceği kadar ders yoğunluğu planlanmalıdır. Öğrenci uzun saatler boyunca tek bir ders için çalıştığı takdirde sıkılacak, yorulacak ve öğrenme kabiliyeti zayıflayacaktır.
Kaynak: guneybasak