Blog
YKS’YE 3 HAFTA KALA YAPILMASI GEREKENLER
- Mayıs 18, 2024
- Yayınlayan: admin
YSK’ye 3 hafta kala yapılması gereken en önemli şey deneme çözmektir. Deneme sınavları, gerçek sınav için bir provadır. Sınavlara hazırlananlar için son 3 haftalık kulvar değerlendirilmesi açısından çok önemlidir. Peki son 3 hafta nasıl değerlendirilmelidir.
- Sınava az kala yapılacak en etkili şey denemelerdir.
- Her gün 1 adet TYT, 1 adet AYT denemesi çözmek oldukça ideal bir yaklaşımdır.
- Eğer eksiğiniz fazlaysa haftanın 5 günü 5 AYT, haftanın 2 günü 2 TYT denemesi çözmeniz faydalı olacaktır.
- Konu eksiğiniz ne denli fazla olursa olsun mutlaka deneme uygulamalısınız.
- Zamanı etkili kullanmayı öğrenmelisiniz.
- Denemelerdeki yanlış yaptığınız soruların konuları üzerine konu eksiğinizi gidermek için çalışma yapabilirsiniz.
- Zorlandığınız veya yapmadığınız her soru için mutlaka destek almalısınız.
- Stres ve paniğe kapılmadan motivasyonunuzu yüksek tutup hedefinize odaklanın.
Sınava 3 Hafta Kala Bolca Deneme Çözmek Size Neler Kazandıracaktır?
- Sınav heyecanınızı atmanızı sağlayacak.
- Sınava psikolojik olarak hazır olmanızı sağlayacak.
- Eksiklerinizi fark ettirecek.
- Takıldığınız soru tiplerine yoğunlaşmanızı sağlayacak.
- Zamanı nasıl kullanmanız gerektiğini öğretecek.
- Denemeye hangi dersten başlamanız gerektiğini belirlemenizi sağlayacak.
- Farklı soru tiplerine alışmanızı sağlayacak.
- Yorum gücünüzü arttıracak.
- Dikkatinizi arttıracak.
- Motivasyonunuzu arttıracak.
- Toplam başarınızı arttıracak.
Sınava Son 3 Hafta Kala Konu Çalışması Yapılmalı Mı?
Son 3 hafta bol bol deneme çözmek, net artırmak isterken bir şey daha karşına çıkıyor: konu çalışması
Bazı adaylar konu çalışması yapmaya artık vakit bulamadıklarını söylerken, bazıları ise artık içinden gelmediğini belirtiyor. Evet sene içinde yaptığın gibi uzun uzun konu çalışmak, özet çıkarmak için pek vaktin yok ama bu hiç konu çalışmayacağınız anlamına gelmiyor. Özellikle deneme sınavlarından sonra yapamadığın soruların konularını tespit etmen çok önemli. O konuyu hiç bilmiyor olabilirsin ya da unutmuş olabilirsin. Kısa tekrarlar, göz gezdirmeler bu anlamda faydalı olacaktır.
Eksik Konuların Üzerine Gitmek
Netleri arttıracak asıl strateji eksiklerin fazla olduğu derslerin üzerine gitmek… Bu her ne kadar çalışan kişi için sıkıcı olacaksa da getirisi çok fazladır. Özellikle temel konuları öğrenmek gerekiyor. Örneğin; matematikte temel kavramları bilmek, işlem yeteneğine sahip olmak, problem çözme yöntemlerine hâkim olmak TYT için doğrudan ama AYT için dolaylı olarak önemlidir. Edebiyat için genele hâkim olmak, dönem özelliklerini, edebi türleri ve akımlar gibi geniş konuları bilmek detayları ezberlemekten daha önemlidir. Tarih için temel bilgilerin yanında bunların yorumlanması gerek, bunun için olabildiğince farklı tarzda soru çözülmelidir. Coğrafyada son yıllarda artan harita soruları, sadece konuları öğrenmenin yetmeyeceğini harita bilgisine de sahip olunması gerektiğini gösteriyor.
Yapabileceklerinize Odaklanmanız Çok Önemli
Son 3 hafta, adayların uzun ve onlara hiç bitmeyecekmiş gibi gelen sınava hazırlık sürecinin sonuna yaklaştıklarını fark ettikleri dönem. Adayların bu aşamada daha yapıcı ve kendilerini destekleyici bir düşünce biçimi benimseyerek geçmiş aylarda yapamadıklarına değil, kalan sürede yapabileceklerine odaklanmaları önemli. Böylece son 3 haftayı, eksiklerinin olduğu bazı konulara yönelmek, bunları olabildiğince iyi öğrenmek, hazırlıklarının son aşamasını tamamlamak için önemli bir fırsat olarak görebilir ve verimli değerlendirebilirler. Geçmiş yılların sınav soruları ve deneme sınavlarını zaman tutarak çözmek adaylara hem eksiklerini fark etmeleri hem de zaman kullanımını iyileştirmeleri için yardımcı olacak. Bu dönemi formülleri, önemli bazı bilgileri tekrar etmek için de kullanabilirler.
Nokta Atışı İçin İyi Bir Planlama Yapmalısınız
Fizik, kimya ve biyolojide TYT-AYT farkının diğer derslere göre daha az olduğunu söyleyebiliriz. Soru sayısı da az olunca, nokta atışı için iyi bir planlama gerekiyor. Bu derslerin olmazsa olmaz konuları öyle ya da böyle sorulacaktır. Herkesin atladığı ama aslında belirleyici olan iki ders daha var: Felsefe ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TYT’de fark yaratmak adına bu derslerin sadece terimlerinin anlamlarını bilip soru çözmek yeterli olabilir. Üzerinde çok durulmadığı için buraya önem verenler diğer derslerde olan eksiklerini de kapatmış olur. TYT’de tüm soruları çözmeye odaklanmalısınız. Sizi sıralamada öne çıkaracak olan alanınızdaki öğrencilerin çözmekte zorlandığı ders sorularını çözmeniz olacaktır (Sayısal puan türü hedefi olan bir öğrencinin TYT’de sosyal bilimlerden çözdüğü sorular başarı sıralamasını artırmasını sağlayacaktır).
AYT’ De Konu Çalışması Yapılabilir
‘Artık konu çalışması yapılmaz’ gibi yargılar doğru değildir. Özellikle AYT gibi bilgi temelli bir sınavda son güne kadar konu çalışması yapılabilir. AYT çalışmalarına dikkat edilmelidir. Zamanın kısıtlı olması nedeniyle tüm eksikler kapatılamayabilir. Unutmamak gerekir ki testlerin içindeki her sorunun getirisi aynıdır. Öyleyse bu kısıtlı zamanda kolay bitirilebilecek konulara odaklanmak çok daha mantıklı olacaktır. Zaten iyi netlere ulaşılmış derslere çok fazla zaman ayırmak doğru olmaz, onlara kısa tekrarlarla unutulmayacak kadar çalışmak yeterlidir. Konu eksiğiniz fazla diye denemeleri ihmal ederseniz toplam başarınızda puanınızda düşüşler olabilir. Onun için deneme sonrasında vaktinizi 3’e bölüp bir parçasını kendinize ayırmak bir parçasını denemedeki yanlışlarınız üzerine çalışmak bir parçasını da eksiklerinizi gidermek için kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Son 3 Hafta Uyku ve Beslenme Düzeni Çok Önemli
Şu ana kadar her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardı. “Ben gececiyim” diyenler, sabah güneşin doğuşu ile çalışmaya başlayanlar… Ama sınav saatinin herkes için aynı olduğunu unutmamalısınız. O nedenle artık günlük rutinine sabah erken bir saatte (saat 10’dan önce) başlamanı ve onun öncesinde gereken uykuyu da almanı tavsiye ediyoruz. Yani uyku düzeni önemi artık devreye giriyor. En az iki hafta önce yatma saatlerini erkene çekerek erken kalkmaya kendinizi alıştırabilirsin. Bu sizin sınav gecesi fiziksel olarak dinlenmiş olmayı kendinize öğretmeniz anlamına gelir. Sürekli geç yatan, gece ders çalışan biri iseniz erken yatmayı son güze bırakırsanız fiziksel olarak kendinizi yorgun hissetme ihtimaliniz olabilir. Bu noktada önerimiz kendine önünde bir sınav olduğunu unutturmadan ve bu zamana kadar ki tüm alışkanlıklarını kökten değiştirmene gerek kalmayacak bir rutin oluşturman yönünde olacaktır.
Kaygınızı Nasıl Yatıştırabilirsiniz?
Hedefinize uygun olarak şimdiye kadar yaptığınız küçük başarılarınızı önemseyin. Hedefinize uygun azimle ve sabırla devam edip ilerlemeniz çok önemli. Denemede başardım, sınavda da başaracağım, sınav hayatımdaki basamaklardan birisi diye düşünülmelisiniz yani zihinsel esnekliği sağlayabilirsiniz bu başarı sağlama da çok önemli bir aşamadır. İstek-İhtiyaç-Amaç skalanız sizin sınava yüklediğiniz anlamı belirlemektedir. “Ya başaramazsam” düşüncesi; Sınava sonuç odaklı bakmayın, sonucu sizin küçük başarılarınız belirleyecek. Süreç odaklı değerlendirin kendinizi. Ne olacağına değil ne yapacağınıza ve yaptıklarınıza odaklanın. Süreci siz kontrol edebilirsiniz, günlük hedefler koyun. Örneğin; Her gün 2 deneme-200 soru çözeceğim gibi. Ne yapacağınıza odaklanmanız sizi harekete geçirir, sizi geliştirir ve sınav kaygınızın oluşmasına engel olur. Sınav sırasında odaklanmanızı sağlar. Sınav öncesi ve sınav sırasında nefes egzersizlerini uygulayabilirsiniz.
Bazı Önemli İpuçları
- Soru bankalarından denemelere doğru bir geçiş (hâlâ yapmadı iseniz) yapmalısınız.
- Sınava bir gün kala ders çalışmayın
- Sınav yerini mutlaka görün
- Kahvaltınızı her günkü gibi yapın
- İyi olduğunuz dersten başlayın
- Sizin sınav sırasında fazla zamanınızı alabilecek sorulara takılmayın.
- İşaretleyin, sınav tüm soruların çözümü bitince bu sorulara yoğunlaşabilirsiniz.
- Sadece kendi kitapçığınıza odaklanın. Diğer adayların hızına yoğunlaşmayın.
- TYT, AYT ve YDT ile ilgili soru çıkabilecek konular ve kazanımlar Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alıyor. Buradan soru gelebilecek konuları incelemenizde yarar var.
Başarılar Dileriz…